Gündem

TSK envanterinde kaç adet tank var?

Araştırma Haber : Aykut Baş (savunmagünlüğü.com)

Dünya’daki en güçlü ordular arasında gösterilen ve yaptığı harekat ve operasyonlar ile de bunu kanıtlayan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tank envanterini hiç merak ettiniz mi?

TSK aslında Türkiye’nin kapalı bir kutusu ve tüm Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de envanterinde bulunan bir çok kritik silahı ya açıklamıyor yada açıklananların envanterde kaç adet olduğunu gizli tutuyor.

Savunma Günlüğü olarak merak edilen bir konuyu masaya yatırdık. “TSK Envanterinde kaç adet TANK var?”

TSK’nın envanterinde şu anda en modern tank olarak 2 adet Yeni ALTAY Muhabere tankı bulunuyor. Altay’dan sonra Alman yapımı Leopard 2 tankları bulunuyor. Onları Leopard 1 tankları takip ediyor. TSK’nın tank envanterinin önemli bir bölümünü oluşturan tank modeli ise Amerikan yapımı M60 tanklarıdır. En eski tank olarak da M48 tanklarını söyleyebiliriz. Ancak bu tankların büyük bölümü hurdaya ayrılırken bir kısmı da modernizasyondan geçerek bazı karakolların korunmasında kullanılıyor. TSK operasyon anlamında Leopard A2 ve M60 tanklarını kullanıyor.

TSK’nın envanterindeki tank sayılarına tam olarak ulaşabilmek mümkün değil, zira gerek yakın zamandaki operasyonlarda kaybedilen tanklar gerekse zamanla envanterden çıkartılan tanklar değerlendirmelerde net rakamlar bilinmediği için dikkate alınamıyor.

Ancak genel olarak ortalama rakamlar ile tank envanterimize baktığımızda ;

2 adet ALTAY T1 Tankı

171 adet LEOPARD 1T Tankı

184 adet LEOPARD 1A3 Tankı

750 adet M48 A5T2  Tankı

339 adet LEOPARD 2A4 Tankı

619 adet M60 TTS tankı (Bu tankların çok büyük bir bölümü modernizasyondan geçirilmiştir. İsrail’e yaptırılan ilk modernizasyonların yanı sıra Türkiye kendi imkanları ile bu tanklar üzerinden büyük bir modernizasyon çalışması gerçekleştirmiştir. Bu nedenle Türkiye’deki modernize edilmiş M60 tankları standart bir M60 tankının çok çok üstünde bir savaş kabiliyetine sahiptir. )

166 adet M60T Tankı bulunduğunu söyleyebiliriz. Ancak hatırlatmak gerekir ki TSK’nın bu envanteri resmi olarak rakamla açıklamamış olması bu rakamların net bir şekilde sunulmasını engelliyor.

Şimdi Paylaş

Bir Cevap Yazın