Gündem

TSK envanterinde kaç adet top var

TSK envanterinde kaç adet top olduğunu merak ediyor musunuz? Sizin için araştırdık.

TSK envanterinde çeşitli tip ve boyutlarda birçok top bulunuyor. Bunlardan en çok bilineni ve kullanılanı Fırtına Obüsleri. Bu obüsler 40+ km ötedeki hedefleri başarıyla ateş altına alabiliyor. Ancak TSK envanterinde yalnızca Fırtına obüsleri bulunmuyor. Örneğin Fırtına Obüsleri gibi kundağı motorlu obüsler ile panter obüsleri gibi ağır topların taşınamadığı bölgelere topçu desteği verilmesi amacıyla MKE kurumu tarafından daha hafif bir obüs olan Bora obüsü geliştirilmişti. Bu obüsün en büyük özelliği helikopterler ile bir üs bölgesinden diğerine hızlı bir şekilde taşınabilmesidir. Bora obüsleri küçük boyutlarına karşın düşman hedeflerini diğer obüsler gibi hızlı ve ağır bir şekilde dövebilmektedir.

Genel olarak medyaya verilen bilgiler üzerinden TSK obüs ve top sayıları derlendiğinde sayılar aşağıdaki gibi çıkmaktadır.

255 adet panter obüsü.

535 adet M115 obüs

830 adet M101A1

180 adet M116 obüs

285 T155 Fırtına obüsü

6 adet Yeni Nesil Fırtına Obüsü

363 adet M 52T Kundağı Motorlu Obüs

25 adet M 108T Kundağı Motorlu Obüs

56 adet T300 Kasırga topçu roketi

Bilinmeyen sayıda TRG230 topçu roketi platformu.

Bilinmeyen sayıda TRG122 topçu roketi sistemi

Bilinmeyen sayıda TRGL122 topçu roketi sistemi

Bilinmeyen sayıda TRGL230 topçu roketi sistemi

Haber içeriğinde sağlanan rakamların resmi rakamlar olmadığı için sayıların değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır. Veriler TSK ve ilgili kuruluşların açıklamaları üzerinden derlenmiştir.

Şimdi Paylaş

Bir Cevap Yazın