Gündem

TSK Envanterinde Kaç Adet Genel Maksat Helikopteri Var?

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde çeşitli tip ve modellerde birçok genel maksat helikopteri bulunuyor. Bu helikopterlerden en fazla yer kaplayanı ise kara şahin olarak bilinen S70 Blackhawk helikopterleri. Peki TSK envanterinde kaç adet genel maksat helikopteri var?

Haberimizde verdiğimiz rakamların son üç dört yıl içerisindeki resmi açıklamalara göre olduğunu ve bu rakamların günümüzde değişiklik göstermiş olabileceğini hatırlatırız.

Eurocopter Cougar MK1 AS-532 68 Adet bulunuyor. Bunlardan 20’si Hava Kuvvetleri envanterinde yer alırken 48 adeti Kara kuvvetleri envanterinde yer alıyor.

UH-1 modernize edilmiş 71 adet bulunuyor. UH-1’ler 2023’de tamamen envanterden çıkartılacak. UH-1H’lerin 56 adeti Kara Kuvvetleri 15 adeti ise Hava Kuvvetleri envanterinde görev alıyor.

Bell AB206R model helikopterden 33 adet envanterde bulunuyor.

CH-47F namı diğer CH-47 Chinook helikopteri. ABD’den 11 adet satın alınmıştır. TSK envanterindeki en büyük helikopterdir.

UH-60A (S-70) Black Hawk TSK’nın genel maksat helikopterleri arasında en önemli yere sahip olan bu helikopterlerin tamamı modernize edilmiştir. UH-60a’dan TSK envanterinde 106 adet bulunuyor.

GELECEK OLANLAR!

UH-60A’nın en yeni teknolojilerle donatılmış ve Türkiye’de üretilen versiyonuna T-70 adı verilmiştir. Bu helikopter TAI tarafından Türkiye’de yüksek yerlilik oranı ve milli ekipmanlarla üretiliyor. 10 Yıllık bir planlama ile toplam 109 helikopterin üretilmesi amaçlanmıştır. Helikopterin motorları lisans altında TEİ tarafından üretilirken önemli bir bileşen olan iniş takımları da Alp Havacılık tarafından üretiliyor. Türkiye T-70 modelini dilediğinde satış opsiyonuna da sahip. Üretim T70 Genel Maksat Helikopteri Programı ile SSB tarafından desteklenmektedir.

GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri

Savunma Sanayi Başkanlığı ile TUSAŞ arasında yapılan anlaşma ile gerek sivil gerekse askeri ihtiyaçların yerli ve milli imkanlar ile karşılanması amacıyla yerli ve milli genel maksat helikopterinin geliştirilmesi projesi başlatılmıştır. Proje kapsamında TUSAŞ ana yükleniciliğinde başlatılan programın nihai ürünü T625 Gökbey helikopteri olmuştur. Helikopterin TSK envanterinden çıkartılacak olan UH-1H helikopterilerinin yerini alması amaçlanmıştır. Testleri başarıyla geçen Gökbey’in 2021 yılında seri üretime geçmesi bekleniyor.

10 TON sınıfı Ağır Maksat Helikopteri Projesi

Yine TUSAŞ tarafından üzerinde çalışılan başka bir Türk Helikopter projesi de 10 Ton Sınıfı Genel Maksat Helikopteri Projesi’dir. Proje kapsamında arama-kurtarma ve deniz üstü operasyonlara uygun, askeri konfigürasyona sahip 10 ton sınıfında bir genel maksat helikopterinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Helikopter geniş kabinli, katlanabilir iniş takımlarına sahip olacak şekilde operasyonel gereksinimler göz önünde bulundurularak tasarlanarak üretilmesi hedeflenmektedir.

Şimdi Paylaş

One Reply to “TSK Envanterinde Kaç Adet Genel Maksat Helikopteri Var?

Bir Cevap Yazın